Jakie zioła uprawiać w ogrodzie?

Każdemu marzy się relaks w ogrodzie, ale nie każdy lubi w nim pracować. Jeśli urządzacie swoją przydomową przestrzeń jako wypoczynkową, zapewne uprawiać będziecie jedynie zioła?

Moda na zioła nadal trwa – chętnie hodujemy je zarówno w mieszkaniu czy domu, jak i na balkonie, tarasie czy ogrodzie. Na świeżym powietrzu rosną znacznie lepiej i obficiej, dlatego jeśli nawet nie lubicie prac ogrodowych, warto zdecydować się na uprawę roślin.

Ładny, estetyczny i funkcjonalny ogród nie musi być pełen kwiatów, zagajników, altanek, fontann itd. – jeśli lubicie minimalizm, doświadczony architekt krajobrazu pomoże Wam tak zaprojektować ogród, aby był praktyczny i estetyczny. Warto go jednak nieco urozmaicić, m.in. urządzając kącik ziołowy – bazylia, szałwia, estragon, tymianek, mięta, oregano, melisa, kolendra, majeranek czy lubczyk z pewnością powinny się w nim znaleźć.

Zapraszamy do współpracy www.zawojscyogrody.pl

Walory ziół docenią smakosze i miłośnicy gotowania, ale są one także piękną ozdobą. Zwykle zrywamy zioła na bieżąco, gdy potrzebujemy ich do konkretnej potrawy, deseru czy napoju. Najwięcej cennych składników zawierają jednak wtedy, zanim wejdą w okres kwitnienia, a najsilniejszy aromat uzyskamy, zbierając je przed południem. Warto też nieco przycinać ich wierzchołki, bo lepiej wtedy rosną.

Mięta pieprzowa ma ciemnozielone liście z czerwonawym zabarwieniem i zbiera się ją w lipcu i sierpniu, obrywając listki przed kwitnieniem. Świetna do herbaty czy wody podczas upałów, a także na dolegliwości trawienne! Tymianek ścina się w czasie lub na krótko przed kwitnieniem – świeży trochę piecze i jest intensywny w smaku, a zatem dodawaj go do potraw z umiarem, z kolei bazylia, zdecydowanie jedno z najpopularniejszych ziół, jest jednoroczna, lubi słońce i zaciszne miejsca, a jej smak jest najlepszy przed kwitnieniem.

Fot. rawpixel